jevanđelje

ФИЛМ О СВЕТОМ ЛУКИ КРИМСКОМ „ИЗЛЕЧИТИ СТРАХ“

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Арсенија, 11. јуна 2023. године, на дан када Православна Црква слави Светог Луку Кримског, биће одржана пројекција филма о његовом животу.

Свети Лука Кримски је рођен 1877. године, на крштењу је добио име Валентин.
Представио се Господу 11. јуна 1961.г. у Симтеропољу.
Почетком двадесетих година 20. века замонашен је под именом Лука.
Аутор је 55 научних радова из хирургије и анатомије, а такође и десетине томова проповеди.
Најпознатија му је књига „Огледи из гнојне хирургије“, која је доживела три издања.
Филм о Светом Луки Кримском – заснован је на истинитим догађајима.

Образован, породичан човек и успешан хирург не може да гледа скрнављење светиња од стране антируске и антиправославне бољшевичке власти, иако је у грађанском рату хипократовски (и пре свега хришћански) лечио једне и друге. Због тога страда.

Деца га се одричу како не би трпела шиканирања од Совјета. У затвору га мучи бивши свештеник. Терају га у Сибир. Лабавија контрола у тој забити му омогућује да повремено богослужи оближњем народу, лечи и исцељује болесне. Укључујући ту и неправославна племена, која љубављу и својим делима привлачи Православљу.

По избијању рата нуди своје хируршке услуге и наопакој совјетској власти, под условом да га након рата врате на издржавање казне. У рату оперише под иконом, знаком крста и молитвама заједно са својим научним умећем. Постиже невероватне резултате.

На чуђење атеистичких хирурга како је тако способан да малтене мртве васкрсава, Св. Лука каже да он никада не оперише само властитим умећем, већ да увек призива Божију помоћ.

Подели вест